Traži po stranicamaSVJEDOCI BAŠTINE

 

Naslovna » Tellus


 

TELLUS

Gea i Tellus: Jedino dva zemaljska božanstva mogu upariti ime koje nose sa vinom. Vinom koje je duboko povezano sa zemljom u kojoj se razvijalo i iz koje je nastalo. Izvorno balkanske vrste grožđa, daju život Amfori, jedinstvenom vinu posebnih karakteristika, stečenih vinifikacijom i odležavanjem u amforama od terakote.

Sorta loze Vranac 100%
Zona uzgoja Vinogradi Zagarač, smješteni su na brdovitom području izloženom vjetru koji dolazi sa podgoričke zaravni. Teren obiluje stijenama koje ga čine ne puno plodnim, ali bogatim mineralima.
Godina zasada 2005
Gustina 5000 biljaka po hektaru.
Princip uzgajanja Guyot
Proizvodnja 9 tona po hektaru.
Berba Ručno odvajanje grozdova na polju.
Vinifikacija Nakon pažljive selekcije najboljih berbi i peteljkovanja, u narednih 30 dana grožđe u amforama prolazi kroz proces maceracije.
Kombinovanje sa hranom Pečenja, variva, stari sirevi.
Temperature 18 °C

Decanter World Wine Awards 2017
Velika britanija

92 poena, srebrnu medalju za kvalitet

84. Međunarodnom ocjenjivanju vina
Novi Sad

Zlatne medalje za kvalitet

Dionizijana Split 2017
Croatia

Zlatne medalje za kvalitet

AWC Vienna, 2017
Austrija

Srebrne medalje

Sabatina 2017
Croatia

Zlatne medalje za kvalitet

Vranac

Sorta Vranac - autokhtona Crnogorska sorta. Pored Crne Gore, ova sorta se takođe uzgaja u Srbiji i Makedoniji.

Osnovni opis za ovu sortu sa svim ampelografickim karakteristikama, dao je akademik Marko Ulicevic 1972. godine. «Od ove sorte proizvodi se suvo vino, jedinstvenog ukusa i karaktera, koji je karakterističan za Balkan. Bobice su velike i tamne, ali vino je umjereno jako i veoma velikodušno.

Mlada vina proizvedena od sorte Vranac su svijetlo obojena, sa ukusom koji podsjeća na voćni žele. Jaka konstrukcija sa taninima daje svježinu. Posle starenja 1-2 godine, boja kod ovog vina postaje intenzivna rubin. Miris postaje kompleksan, sa nijansama cimeta, čokolade, sladića, boje, tamnog voća i drveta, kao što je hrast. Ukus je jak i pun, koji oštrinu razvija tokom duge i fine zaobljene završnice».