Traži po stranicama



Amforno vino: snaga zemlje određuje naše iskustvo

 

Naslovna » Podrum


 

Podrum Lipovac

Podrum Lipovac je unikatni proizvodno-izložbeni tunel. Svi koji žele mogu posjetiti vinariju i pogledati kako se odvija proces proizvodnje i čuvanja vina.Ovdje se mogu probati mlada pitka vina iz buradi od inoksa, kao i bogata, odstajala amforna vina.

Tehnološku strukturu proizvodnje sačinjavaju tri linije.

 

Inox

Osnovna, klasična linija, fermentiranje grožđa, a zatim držanje u kontejnerima od nerđajućeg čelika zapremine od 1,5 do 10 000 litara.

Barik

Druga tehnologija «Barrik» podržava pravac drevne umjetnosti korišćenja hrastovih buradi. Burad od francuskog hrasta koriste se samo tri godine, a zatim se mijenjaju novim.

Botti

Botti su burad cilindričnog oblika od novog francuskog hrasta. Zapremina ovih buradi je od 400 litara.

Drvo daje vinu tananu i prefinjenu aromu vanile i karanfila. Smatra se da je prve dvije godine aroma najjača, pa se zbog toga bariki i botti redovno obnavljaju.

Tonno

Tonneau Bordeauk izraz za burad velike zapremine, jednaka zapremini od 4 barrika. U Italiji se ovim izrazom nazivaju burad/barici od 550 litara i više.

Amforno vino / vino iz amfora

Treća, danas ekskluzivna linija proizvodnje - amforno vino - podrazumijeva sazrijevanje vina u glinenim amforama.

«Od zemlje zemlji» - filozofski govori o tom vinu naš enolog Stefano Kasadei, što znači da grožđe raste u zemlji, vri i sazrijeva u njoj.

Kvevri

Kvevri je, takođe, amforno vino. Ono je karakteristično po tome što se amfore zakopavaju u zemlju. Ta metoda pravljenja vina poznata je još od vremena države Urartu, odnosno još od 8 vijeka prije naše ere i nalazi se na spisku nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKO.

Inox

Osnovna, klasična linija, fermentiranje grožđa, a zatim držanje u kontejnerima od nerđajućeg čelika zapremine od 1,5 do 10 000 litara.


Barik

Druga tehnologija «Barrik» podržava pravac drevne umjetnosti korišćenja hrastovih buradi. Burad od francuskog hrasta koriste se samo tri godine, a zatim se mijenjaju novim.


Botti

Botti su burad cilindričnog oblika od novog francuskog hrasta. Zapremina ovih buradi je od 400 litara.

Drvo daje vinu tananu i prefinjenu aromu vanile i karanfila. Smatra se da je prve dvije godine aroma najjača, pa se zbog toga bariki i botti redovno obnavljaju.


Tonno

Tonneau Bordeauk izraz za burad velike zapremine, jednaka zapremini od 4 barrika. U Italiji se ovim izrazom nazivaju burad/barici od 550 litara i više.


Amforno vino / vino iz amfora

Treća, danas ekskluzivna linija proizvodnje - amforno vino - podrazumijeva sazrijevanje vina u glinenim amforama.

«Od zemlje zemlji» - filozofski govori o tom vinu naš enolog Stefano Kasadei, što znači da grožđe raste u zemlji, vri i sazrijeva u njoj.


Kvevri

Kvevri je, takođe, amforno vino. Ono je karakteristično po tome što se amfore zakopavaju u zemlju. Ta metoda pravljenja vina poznata je još od vremena države Urartu, odnosno još od 8 vijeka prije naše ere i nalazi se na spisku nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKO.